בלוג / עבודות נבחרות

עיצוב דירת תמ"א 38 – מינימליזם בבית של זוג מלא סטייל

בשלהי קיץ 2020 פנו אליי שירי ושגיא, זוג נוטף סטייל בעלי ייחוס אישי, מקצועי ומשפחתי מעולם התרבות, עם בקשה לעיצוב דירת תמ"א 38 שרכשו בהרצליה. הפרויקט כלל שיפוצון מקומי, החלפת מטבח, נגרות בהתאמה אישית, כולל צבע, תאורה, ריהוט משלים והלבשה.

את הדירה הזוג רכש מבעלי הבית המקוריים שחיכו לעבור כמה קומות למעלה, אל הפנטהאוס החדש שנוסף בפרויקט תמ"א 38. הדירה הייתה משופצת, אך לא לטעמם של הלקוחות. ברור היה שנדרש שינוי משמעותי, כזה שיתאים לטעמם האישי של שירי ושגיא, שיענה על צרכים פונקציונליים, שיהיה אסתטי ויעמוד בתקציב.

חלל פתוח סלון ומטבח, מטבח מעץ בירץ, שטיח וינטג
חלל שנעים לחיות בו | צילום: שירן כרמל
פינת אוכל סקנדינבית, מערכת ריהוט סטרינג, ספרייה מודולרית
מבט מהמטבח אל פינת האוכל הקלילה ואוורירית במיוחד | צילום: שירן כרמל
חדר עבודה, שטיח וינטג', מינימליזם
חדר העבודה | צילום: שירן כרמל
מיטת במה, חדר שינה למתבגר, מיטה בירץ'
חדר השינה של הבן | צילום: שירן כרמל
חדר שינה למתבגרת, עיצוב חדר שינה בממ"ד, מיטה מעץ אורן
חדר השינה של הבת | צילום: שירן כרמל
עיצוב חדר שינה מינימליסטי, טקסטיל טבעי, וילון כותנה, מנורות קריאה
חדר השינה של ההורים | צילום: שירן כרמל

התקציב עמד על 200 אלף, והספיק לנגרות בהתאמה אישית, מטבח, טקסטיל, ריהוט משלים ותאורה. שיפוץ חדרי הרחצה לא היה רלוונטי משתי סיבות, הם היו לאחר שיפוץ ולא היה תקציב מספק לזה, כך שהסתפקנו בסטיילינג על בסיס אקססוריז בלבד לחדרי הרחצה המשופצים. גם פרקט לכל הדירה, שעל פניו יכול היה לשדרג משמעותית, לא נכלל בתקציב.

גובה הנגרות מאפשר רצף של קשר עין בחלל | צילום: שירן כרמל
וילון קטיפה, כסאות בר, עיצוב מינימליסטי
עם תכנון מטבח סגור הרווחנו חלל מיוחד לשבת בו לקפה של הבוקר | צילום: שירן כרמל

ממטבח דירת תמ"א 38 למטבח ייחודי ואישי

הריצוף האפור והקר היה נקודת הפתיחה שלנו כשהתחלנו לחשוב על חומרים. די מהר הבנו שמטבח עשוי עץ ליבנה (בירץ') יוסיף חמימות ושיק סקנדינבי מינימליסטי, המאפיין את טעמו של הזוג. אז אם לא פרקט עץ, לפחות מטבח עץ בהתאמה אישית. את המטבח בנה נגר שעובד עם הסטודיו, ע"פ תכניות שהועברו אליו.

תכנית שיפוץ דירת תמא 38
במקור היה מטבח פס לאורך כל הקיר והעמוד היה חשוף במרכז החלל | תכנון: לירון גונן
מטבח סגור מצא חן בעיני הזוג מהרגע הראשון | תכנון: לירון גונן

בלב שלם, אומר שזה המטבח הכי מורכב שתכננתי. מיקומים לא סטנדרטיים וצורך להקיף עמוד בטון גדול מאוד הפכו את המטבח למקורי ומיוחד במינו. האחסון קיים מכל עבר, בכדי לאפשר למשפחה הצעירה לחיות במרחב נטול עומס ויזואלי.

צילמנו לפני קבלת טופס 4, לכן אין כיריים גז במטבח :) | צילום: שירן כרמל
העץ מוסיף חמימות מינימליסטית לחלל שנותר עם ריצוף אפור סטנדרטי | צילום: שירן כרמל
יחידת סטרינג ארוכה מוסיפה אווריריות ויופי למטבח | צילום: שירן כרמל
לבן על לבן עם נגיעות מאוזנות של צבע | צילום: שירן כרמל
תנור ומיקרו נסתרים מהסלון לשמירה על מראה נקי, בדופן העליונה יש פתחי אוורור | צילום: שירן כרמל
תליית האמנות בבית נעשתה ללא ליווי שלי, נטו על ידי בעלי הדירה | צילום: שירן כרמל
חלל שנעים להיות בו | צילום: שירן כרמל

ההצעה הראשונית לעשות מטבח שסוגר פינה אל העמוד הייתה הפתעה חיובית ששירי ושגיא אישרו די מהר. במקום מטבח שכולו פס, החלטנו לייצר דלפק הפונה עם הגב אל הויטרינה, כזה שמשקיף אל המטבח ומאפשר קשר עין עם מי שמבשל. האחידות של החומר, והעומק הטבעי של העץ, מאפשרים למסה להיות נוכחת באופיה הטבעי בחלל. משהו בהרכב החומרים והצבעים משרה רוגע על כל חלל המגורים.

את ההשפעה של המטבח על חלל המגורים בחנו במודל עבודה תלת מימד | תכנון: לירון גונן
פרישות המטבח שהנגר שלי אהב לבנות למרות האתגר | תכנון: לירון גונן
מה שהמשיך לנגרות המקיפה את העמוד הגדול הניצב בחלל | תכנון: לירון גונן
תקריב מתוך ההדמיה להמחשת המסה בחלל |תכנון: לירון גונן
המטבח שהיה לפני נמכר דרך יד 2, גם זו קיימות | צילום: לירון גונן
מבט מהסלון אל פינת האוכל של הדיירים הקודמים | צילום: לירון גונן

מעל לכיור בחרנו לשלב יחידת STRING לבנה, קלילה ורעננה בכדי להוסיף אופי למטבח ולשבור את האחידות של הבירץ'. יחידת הסטרינג מאפשרת מיקום של חפצים שונים והחלפתם עם עונות השנה. התלבטנו אם לעשות בשחור, אבל הבנו שלבן קלאסי ונקי לא יכביד על העין וישמור על מראה רענן וקליל.

מינימליזם משרה רוגע ושלווה בעולם כה רווי בגירויים | צילום: שירן כרמל

סלון ופינת אוכל בחלל אחד

חלוקת חלל המגורים נקבעה על ידי צורת המטבח, אותו בחנו בתלת מימד לפני שיצאנו לביצוע. הגיוני היה למקם את פינת האוכל בסמוך למטבח, אשר הכניסה הרחבה אליו מאפשר לפתוח את השולחן כשמארחים חברים או משפחה לארוחה טובה. פינת האוכל קלילה, בשונה מהשולחן המאסיבי שהיה לבעלי הבית הקודמים. הרעיון של אווריריות היה חשוב מאוד ביצירת חלל מינימליסטי וקליל, כזה שאור טבעי עוטף אותו ועובר דרכו.

פינת האוכל עם כסאות מהבית הקודם ושולחן אלון אובלי נפתח | צילום: שירן כרמל
סטיילינג אמיתי של הלקוחה, לא נגעתי. נשים שמכניסות פרחים הביתה זה מדהים | צילום: שירן כרמל
שטיח מנצ'סטר בן 90 שנה מעניק חמימות אותנטית לחלל | צילום: שירן כרמל
ספה של טולמנ'ס עברה מהדירה הקודמת והשתלבה נהדר בחלל החדש | צילום: שירן כרמל
אמנות של צחי נבו תלויה על הקיר באופן חכם ולא ממורכז מעל הספה | צילום: שירן כרמל

בסלון ניצבת ספה של טולמנ'ס שבעלת הדירה קיבלה ליום הולדתה ה-40, למרגלותיה שטיח וינטג' שרכשנו אצל הסוחר האהוב עליי בפשפשים. שתי כורסאות סבתא עברו ריפוד מחדש עם בד קטיפה עדינה בגוון אבן. מה שהופך את הסלון למכובד ונעים במיוחד, הוא וילון הקטיפה המשופשפת שיצרה עבורנו שני בר יואב מחנות רוזבד ברעננה, הוילון נבחר במטרה לסנן שמש מערבית ישירה של ימות הקיץ החמים.

נישה עם פורמייקה בצבע גרפיט עוזרת להפחית עומס ויזואלי | צילום: שירן כרמל
מבט מקרוב על חיתוך גרונג של יחידת הנגרות | צילום: שירן כרמל

ניתן לראות שהוילון מאפשר לאור טבעי להכנס, אך חוסם שמש ישירה. מבחינה תכנונית זה נכון, כי אם רוצים להחשיך יש תריס חשמלי, אך וילון סגור שמאפשר לאור טבעי אור לחדור אל החלל, משרה רוגע ושלווה ואין תחליף לטקסטיל טוב. מסילה שחורה המבצבצת מהכותרת, מהווה קו סיומת חשוב ומשמעותי לוילון רחב הידיים.

ללירון הגענו לאחר שיטוטים נרחבים בקבוצות ברשתות החברתיות ובחינה של 2 מעצבות נוספות. אנחנו אוהבים את עולם העיצוב ומשום מה, רוב המעצבות האחרות נראו לי/ לנו די אותו שטנץ.

חיפשנו מישהי עם חוש אסתטי מפותח שתדע להתחבר לחוש שלנו, שתדע "להחזיק לנו את היד", להכיל חששות ולבטים ותגרום לנו להרגיש בנוח במציאת פתרונות יצירתיים גם עם תקציב מאד הדוק. אוסיף ואומר שגם הכתיבה הנהדרת שלה, בה היא מביאה לידי ביטוי את תפיסת עולמה הייחודית לגבי עיצוב, תרמה רבות להחלטה לצעוד איתה את הדרך.
לירון השקיעה הרבה מחשבה ביצירת פתרונות אחסון (מטורפים!) בבית, בעיצוב מטבח נעים, נוח, יפה ומתאים למידותנו. החיבור היה נפלא וכך גם התהליך, במינימום של חריקות.
אנחנו מתים על הבית שלנו, נעים לנו פשוט להיות בו. אנחנו מרגישים שהוא משקף את מי שאנחנו, וברור לנו שהוא לא יכול היה להיות כזה ללא לירון.

שירי ושגיא

חדר עבודה ללא חלון חיצוני

עיצוב חדר העבודה עסק בעיקר בהרחבת הפתח הקיים בקיר הפנימי, לכזה שיהיה אסתטי ויכניס מספיק אור טבעי לחדר העבודה. במקור החדר היה עם קיר חוץ, אך הרחבת הבית במסגרת עיצוב תמ"א 38, שלרוב מלא באילוצים (וקומבינות לעתים), גרם לכך שהחדר פנימי לחלוטין ללא חלון הפונה אל החוץ.

צבעוניות חזקה גם במינימליזם | צילום: שירן כרמל
זכוכית רשת הופכת את החלון ללוקאלי ואותנטי | צילום: שירן כרמל
למלא ספריה עד 75% זה הדבר הנכון לעשות | צילום: שירן כרמל
שולחן מעצבים של סטודיו אוקראיני ביבוא נגריית עידן | צילום: שירן כרמל
שידת מגירות לגליונות למעצב תקשורת חזותית | צילום: שירן כרמל
מפגש מלא קונטרסט בין חומרים שונים | צילום: שירן כרמל
הסטייל של שגיא, מעצב בוגר בצלאל | צילום: שירן כרמל
מרנטה היפה מוסיפה מימד בוטני-אקזוטי לחלל | צילום: שירן כרמל

את החלון הקיים הצמוד לתקרה, הנמכנו עד לגובה 40 סמ' מרצפה, ובחרנו בפרט מסגרות בלגי, עשוי ברזל אמיתי בגוון אפור גרפיט עם זכוכית רשת למראה בועט אותנטי – לוקאלי, מבלי ליפול אל מחוזות הקיטצ'. למרות התקציב המוגבל, שלא שחררנו מלבדוק לכל אורך הפרויקט, החלון זכה לנתח לא קטן, בעיקר בשל חלקו החשוב בחלל המגורים, בסמוך לפינת האוכל.

תכנון והלבשה ליחידת ההורים

מגמת אתגרי עיצוב דירת תמ"א 38, ממשיכה עם חדר רחצה נטול חלון ביחידת ההורים, אותו שדרגנו באופן נקודתי על ידי טיפול במקלחון והחלפת ארון רחצה ואקססוריז. חדר השינה לא זכה לפרקט כמקובל כיום, התקציב הוקדש למיטה איכותית מעץ אלון של תומיק, עם מצעים איכותיים, וילון לבן וצבע קיר עדין, שהפכו את החדר לכזה שנעים לשהות בו.

חדר שינה מינימליסטי עם טקסטיל טבעי, סוד לאיכות חיים | צילום: שירן כרמל
לאמה על הקיר בעלת ערך רגשי, מוסיפה הומור ואופי | צילום: שירן כרמל
מדף מינימליסטי עונה על צרכים מדויקים ומונע בלאגן ועומס | צילום: שירן כרמל
כרית נחושת של המעצבת מיקה בר לצד כריות פשתן וכותנה | צילום: שירן כרמל
מנורות קריאה ממורכזות, כי אפשר אחרת | צילום: שירן כרמל
דקל בתוך סל קש הוא סטיילינג קל ומושלם | צילום: שירן כרמל
החדר נשאר מסודר בזכות חדר הארונות המתוכנן היטב | צילום: שירן כרמל

בזכות חדר הארונות המוביל אל חדר הרחצה, החלל נותר מינימליסטי ומסודר. ארון איקאה גדול שהשאירו הדיירים הקודמים, זכה לחזיתות לבנות סטנדרטיות, אותן שילבנו עם ידיות מינימליסטיות, לא של איקאה. ממול מיקמנו ארון בעומק 40 סמ', ולצידו ספסל במבוק עם מתלה מעליו, המיועד לבגדים שנלבשו אך טרם יועדו לכביסה.

מבט אל עבר חדר הרחצה שהתחדש בארון עם כיור וברז מאיקאה | צילום: שירן כרמל
המיקום החכם ונוכח של האמנות על הקיר, לא נגעתי | צילום: שירן כרמל

ביום הצילום שערכנו בדירה, שירי שיתפה אותנו שהיא מרגישה בחופשה בבית שלה, שהיא אוהבת כל פינה ומרגישה שהחלל כה נעים ואסתטי, שאין לה צורך לנפוש במקומות אירוח מעוצבים. מבחינתי, זו מחמאה אמיתית! בית שנעים להיות בו לא דוחק בנו לצאת לחופשות רבות, בכך מתאפשר לנו להתנסות ולבחור במינימליזם ופשטות מרצון.

הלבשת חדר שינה ממ"ד למתבגרת

יש מקומות שצריך לדעת לשחרר ולתמוך מהצד, גם כמעצבת פנים. לולו (שם חיבה), ידעה בדיוק מה היא רוצה, ולא היה צורך שאלווה אותה ואת הוריה ברכישות וסטיילינג של החדר. כן סיכמנו על שולחן במבוק הורס של איקאה, שיש לי גם בפינת העבודה שלי, וכן ערכתי את הסידור של החדר בתכנית, בכדי שנבין את הלייאאוט הנכון ביותר.

פשטות וחומרים טבעיים כבסיס למינימליזם | צילום: שירן כרמל
חדר מרווח המאפשר ורסטיליות לאורך זמן, בדיוק לגיל ההתבגרות | צילום: שירן כרמל
מוטיבים של טבע | צילום: שירן כרמל

לגבי המיטה, יהיה טוב אם איקאה תתחיל לייצר מיטות ברוחב 120 (מיטה וחצי). לולו מצאה מיטה מעץ אורן שמצאה חן בעיניה, במחיר מדהים אך ברוחב של מיטה זוגית. הבחירה במיטה וחצי הרגישה נכונה (בכל זאת ממ"ד של דירת תמ"א 38) אז סיכמנו עם הנגר של הפרויקט על בניית מיטה דומה.

עיצוב חדר שינה עם עמוד במרכזו

חדר השינה של הבן היה אתגר שפתרנו די בקלות. הזרימה של הלקוחות עם הרעיון לחבוק את העמוד עם מיטת במה עשויה בירץ', הייתה קלילה ובוטחת. כך נוצר חדר שמרגיש הרמוני ונעים, הרבה יותר מבעבר. אמנם אין אפשרות לורסטיליות במבנה החדר, אך מיטת במה מקנה מראה מעוצב די בקלות, אותו השלמנו עם שולחן וארון של איקאה (לא מילה גסה).

מיטת במה חובקת עמוד גדול ומרכזי | צילום: שירן כרמל
אחסון מתחת למיטה ובמדרגות המשמשות כמגירות | צילום: שירן כרמל
אקססוריז פונקציונליים זה אותנטי | צילום: שירן כרמל
ילד שאוהב לבנות בלגו עולמות דמיוניים | צילום: שירן כרמל
את הקונספט הילד בחר עם הוריו ללא התערבותי | צילום: שירן כרמל

ספריה ירוקה של טולמנ'ס, שהייתה בדירתם הקודמת של הלקוחות, זורקת צבע וקובעת את הטון בחדר השינה. מצעים באפור ירוק משלימים את המראה, יחד עם חלון שחור וגוף תאורה לקריאה בצבע שחור. מתחת למיטה ישנו חלל לאחסון כללי, מקום למזוודות (משהו שלרוב לא חושבים עליו בעיצוב בית), שמיכות חורף ועוד.

לפני – חדר עם עמוד ווייב קשוח | צילום: לירון גונן

מסדרון מולטיפונקציונלי

במסדרון הארוך של הבית, שילבנו ארון כניסה מינימליסטי משולב ספסל. החלק הלבן הגבוה הנטמע עם הסביבה, כולל בתוכו את ארון החשמל והתקשורת ומשמש לאחסון תיקים ומעילים. הספסל, עליו ניתן לשבת בנוחות, קיבל אופי עם פלטה מחוררת ומקלות עץ איתם ניתן לשחק, ומתחתיו מגירה לאחסון נעליים. רהיט שהוא בגדר חלום.

ארון כניסה הוא מאסט בכל בית | צילום: שירן כרמל
עם מוטות עץ משתנים זה הופך למשחק | צילום: שירן כרמל
מרחב ייעודי בו ניתן לשבת ולנעול נעליים, תורם לאיכות חיים | צילום: שירן כרמל
המדף העליון נותן מקום לצמחי בית ודקורציה מתחלפת | צילום: שירן כרמל
טקסטורות של עץ טבעי מעוררות תחושה נעימה | צילום: שירן כרמל
אפשר גם לתלות את התיק במקום לשים בארון | צילום: שירן כרמל
הפרטים הקטנים הם אלו שעושים את ההבדל | צילום: שירן כרמל

בהמשך המסדרון, ממוקם ארון שירות ובתוכו מכונת הכביסה והמייבש. בהתחלה עוד חשבנו על צבע עז או דלת מתכת מחוררת, אך עם הזמן גמלה בליבנו ההחלטה שעדיף להשקיט ולהצניע, לכן בחרנו בגוון זהה לקירות הבית. מכונת הכביסה והמייבש נגישים, ולצדם מדפים לחומרי כביסה, נייר טואלט ותא לדייסון.

לפני – מבואת הכניסה של הדיירים הזמניים | צילום: לירון גונן
נישה של ארון השירות אותה סגרנו עם ארון בגוון הקיר | צילום: לירון גונן
פרט הנגרות בו כל דבר נלקח בחשבון | תכנון: לירון גונן

לעצב בית לאנשים עם טעם מובהק

שירי ושגיא יודעים מה הם אוהבים. את מלאכת ההלבשה, הכוללת אכלוס הספרייה בספרים, תליית תמונות ומיקום אביזרים ברחבי הבית, השארתי להם לעשות בעצמם. בבטחון מלא ידעתי שעדיף להם לסדר יחד את הפרטים הקטנים והאישיים במרחב, מבלי שאתערב כלל.

הי, זאת אני :) לירון גונן מעצבת פנים ובעלת סטודיו מיס גרות | צילום: שירן כרמל

הלבשת הבית לאחר אכלוס, לרוב דורשת המון סבלנות ותשומת לב לפרטים קטנים ולמה שהלב מבקש. אם אפשר לעשות זאת באופן איטי ובמודעות קשובה, זה נהדר. כך, צעד אחר צעד, הבית יתעצב לכזה המשקף את בעליו באופן מיטבי. אין פתרונות אינסטנט ואין כזה דבר לסיים לעצב ביום בו עוברים לגור. בית אמור להיות ורסטילי ולהשתנות עם הזמן.

שמחתי מאוד על ההזדמנות לעצב דירה כה יפה לאנשים יפים!

אודות המחברת

לירון גונן, מעצבת פנים ויוצרת תוכן, בעלת סטודיו המתמחה בעיצוב פנים בר קיימא

7 תגובות

  • סמדר
    25 ביוני 2022 ב 14:58

    מהמם!! ממש אוהבת את הסגנון שלך ואת ההסברים על הבחירות…

    להגיב
    • Miss Garot
      26 ביוני 2022 ב 09:15

      תודה רבה! עם הזמן אני מבינה שההסברים הנלווים לתמונות מש מסייעים בהבנה של תהליך עיצוב הבית. תודה שהגבת :)

  • בתיה שטרן
    9 ביוני 2022 ב 23:46

    נ ה ד ר … כל הכבוד!!!!!

    להגיב
  • יוחנן
    30 במאי 2022 ב 20:16

    היי במקרה ראיתי את הכתבה הזו ורוצה להגיד לך שהעיצוב מושלם .רואים שחשבת על כל פרט במטבח ,להתמודד עם מטבח קטן ולנצל את המטרז'עד הסוף פשוט שאפו ענק.

    להגיב
    • Miss Garot
      2 ביוני 2022 ב 14:09

      תודה רבה! זה בהחלט אחד המטבחים החכמים ומנוצלים שעיצבתי :)

  • תמי רוט
    25 במרץ 2022 ב 11:47

    הי לירון. אוהבת את העיצובים שלך שמותאמים לשמירת הסביבה. גם מינימליזם שהוא הכי חשוב כמדד לסדר ונקיון. בית מגובב דברים לא יכול להיות נקי לדעתי. יישר כוח

    להגיב
  • איילה
    24 במרץ 2022 ב 21:34

    מקסים. אהבתי את הפתרונות שנתת. ושילובי הצבעים .
    שאפו
    ובשעה טובה

    להגיב

השאירי תגובה