בלוג / עבודות נבחרות

מינימליזם חם – עיצוב פנים במודעות קשובה לבית בעמק חפר

עיצוב פנים בסגנון מינימליזם חם לבית פרטי ומיוחד בעמק חפר. על רקע קירות לבנים, שילבנו פריטים אהובים ומיוחדים לבני המשפחה. עיצוב פנים במודעות קשובה, הניב ערכים של מינימליזם משולבים בפונקציונליות וארגונומיה, ליצירת סביבת מגורים שקטה ונעימה כתומכת לחיים במושב.

ייעוץ לפני רכישה – בחירת בית חדש

הזוג, יזם היי טק ומתכנתת-מעצבת מוכשרים במיוחד, פנה אליי עם סגר הקורונה הראשון בבקשה לייעץ ברכישת בית. מה שהתחיל במחשבה על חיים בצפון הארץ, המשיך עם התלבטות לגבי מיני פנטהאוס בשרון והסתיים ברכישת בית פרטי ישן בעמק חפר.

מצוידות בכפפות, מסיכות, ואי ודאות גדולה, הגענו בחודש מאי של שנת 2020 לראות את הבית בקצה המושב בעמק חפר. לאחר שבני הזוג התלבטו לא מעט, ואף ראו את הבית מספר חודשים לפני, הוזמנתי לתת את חוות דעתי המקצועית (אמל"ק: וואו! כמה פוטנציאל!)

תכנית מקורית של הבית – נקי וחכם, חף ממניירות
שינוי מבני קטן ביחידת ההורים, כל השאר קוסמטיקה עמוקה

הגדרת החזון והיקף הפרויקט

זה היה ברור מהרגע הראשון, שמדובר בחלל ייחודי וחד פעמי, כזה שלא שוכחים מהר למדי. הגג המשופע והמפלס הבודד שבו אותי ועוררו בי השראה גדולה. בלב שלם המלצתי על רכישת הבית ותחילת תכנון לשיפוץ, כאשר חצי שנה עמדה לפנינו להשלמת הפרויקט.

על פניו, עבודת קוסמטיקה קלה יכלה לסייע ביצירת מרחב נעים למגורים, אך הזוג היה מעוניין בעיצוב מלא הכולל נגרות בהתאמה אישית, ובעיקר הפיכת המרחב לבית משרה רוגע ומעורר השראה.

התחלנו בהגדרת הפרוגרמה והבנת הצרכים. בית פרטי בשטח של 145 מ"ר עם 5 חדרים, המיוחד למשפחה בת 4 נפשות עם משרד ביתי וחצר גדולה להינות ממנה.

עיצוב פנים במודעות קשובה

מילים רבות כתבתי על גישת הסטודיו בעיצוב בתים, והבית בעולש הוא הזדמנות נהדרת לדייק את המילים שנכתבות בבלוג מעת לעת. עיצוב פנים בר קיימא מעורר אצל רובנו תחושה כי מדובר בבתי בוץ וחומרים ממוחזרים בלבד. אז לא רק.

המינוח 'בר קיימא' מתייחס לבית המכיל ומשרת את דייריו לאורך שנים קדימה, הן בהיבט הפונקציונלי-ארגונומי, והן בהיבט התחושתי – ויסות חושי.

הראייה ההוליסטית של 'בית' מתקיימת מעבר לטרנדים ושילובי צבעים.

לא מעט לאורך הפרויקט, עולה השאלה: איפה זה יפגוש אותך בעוד 10 שנים? בעיצוב בית רצוי לחשוב על איך הבית משקף ומשרת אותנו באופן המיטיב ביותר.

מינימליזם חם – LESS IS MORE

בית מיטיב יאפשר ורסטיליות לאורך זמן, לכן רצוי שנקודת הפתיחה תאפשר את ההשתנות הזו והדינמיות של החיים בין כתלי הבית. בבית בעולש יצרנו סביבה נקייה למדי, נטולת עומס ויזואלי ועם נגיעות צבע עזות לבקשת הלקוחות.

בסופו של יום, השאלה הכי חשובה לעסוק בה היא 'איך אני רוצה להרגיש בבית שלי?' לעתים השפע הקיים עלול לבלבל וליצור עומס של חפצים חסרי מטרה או משמעות, המשתלטים על החלל והופכים את הסידור והנקיון שלו למורכבים יותר.

אור טבעי כאלמנט דינמי בחלל

האלמנט החשוב עליו החלטנו עוד בתחילת העבודה יחד, הוא שילוב של שני חלונות סקיילייט בתקרה המשופעת. החלל לפני פתיחת התקרה היה חשוך למדי ולא נעים, וזה תמיד משמח לראות את הקסם המתרחש כשנכנס אור טבעי.

להבחין בעננים חולפים, בצבע הכחול שרצינו לשלב בחלל וזכינו לקבלו דרך שמיים משתנים, זו חוויה דינמית ומרגשת. חלונות שדרכם ניתן לראות קשת בענן או רעמים וברקים בליל חורף קר הם ערך מוסף משמעותי לחוויה בבית.

שילוב סקיילייט בגג רעפים

את החלונות הזמנו דרך חברת עליית גג המתמחים בתחום מזה שנים רבות. עם תחילת הפרויקט הגיעו אנשי המקצוע ובחנו את מבנה הגג. ההפנייה מזרחה מעניקה שמש של בוקר שלא הייתה נכנסת אלמלא החלונות בגג.

בחרנו בחלון של חברה סקנדינבית, המיוצר בטכנולוגיה חדישה לבידוד מירבי של אנרגיה, קרינה ואקוסטיקה בהתאם לתקני האיכות המחמירים ביותר. החלון בעל מסגרת עץ מלא ומקדם LOW ENERGY המונע כניסה של שמש ישירה.

מטבח פתוח עם מזווה חכם

כמה שאני אוהבת מזווה נוח, כזה שקל לפתוח אותו ולראות הכל מול העיניים. קל וחומר להוציא ממנו פריטים מבלי להתאמץ יתר על המידה. את המזווה במטבח מיקמנו בקצה המטבח הגובל עם הכניסה למסדרון המוביל ליחידת ההורים.

מטבח בצורת ח' הפך את חלל המגורים הריבועי, לפרקטי, ובכך הגדיר מקום לפינת האוכל והסלון. במטבח משולב דלפק לישיבה שהיה למחלוקת האם נחוץ או לא. שם התעקשתי ועד היום מודים לי על כך. פשוט כיף לשבת שם!

יחידת מדפים פתוחה, עשויה עץ מלא בדופן הצד של הדלפק, משמשת לאחסון פירות וירקות. היחידה מזכירה דוכן אצל הירקן, ומוסיפה צבע ועומק לצד המטבח הפונה לסלון.

היחידה ניידת, כך שניתן להזיז אותה ולפנות מקום לשני כסאות בר נוספים (מעניין איפה זה יפגוש אותם בעוד 10 שנים?).

סלון מודולרי ומינימליסטי

ממש כמו בני הזוג, אנשים ישרים ופשוטים בהווייתם (בקטע טוב! בואו לקרוא על פשטות מרצון), כך גם הבית חף ממניירות וצנוע. הרי זה מעבר לעניין של מה התקציב מאפשר – הדרך להשאר צנועים במראה ובסגנון היא גישה לחיים, לא פחות.

בסלון יש פינת ישיבה מודולרית של אתנחתא, בצבעי בייסיק קלאסיים חפים משיוך לטרנד עכשווי כלשהו. הצבעוניות החזקה של הסלון היא הדומיננטית בחלל הנקי והשקט, והאיזון מושג בזכות שטיח כותנה עם עומק המתכתב עם קמין שחור על רקע אריח מאויר בשחור לבן.

היי לירון,

הבית החדש והמשופץ שלנו נפלא, וזה מרגיש כמו לחיות בתוך צימר חמים וכפרי, שהוא רק שלנו.
חלק מהכיף בבית החדש הוא לקבל את המחמאות מהאורחים שמגיעים, מחמאות שהן כולן גם שלך: על השינויים החכמים והניצול החכם של השטח, על הפתרונות המעולים והמקוריים שיצרת במטבח – יש מאין, ועל העיצוב החמים שכיוונת אליו, זה שבזכותו אומרים לנו ש"יש בבית משהו נעים ורגוע, שנותן תחושה של בית."
הכי כיף – לארח חברים חדשים מהמושב שהכירו את הבית בגלגולים קודמים, ולראות אותם עפים על השינוי המפתיע והחכם!

לירון, העבודה מולך היתה סופר מקצועית ועניינית, את שופעת בידע וניסיון, וגם מוכשרת ממש, ומעבר לכך – התהליך היה גם נעים, כיפי וזורם :)

תודה גדולה,
עפרי ועדי

טיפול באקוסטיקה כחלק מעיצוב הוליסטי

פינת הישיבה בסלון מרוחקת מהקיר, למרגלותיה שטיח, ולצידה צמח בודד אך דומיננטי בשם רפיס רם מסוג דקל. שלושת האלמנטים הנ"ל – ריחוק מהקיר, טקסטיל וצמח בעל עלים וטקסטורה עשירה, משמשים כמקדם בליעה של גלי קול בחלל.

בחללים בעלי תקרה משופעת או חלל כפול, רצוי להבין מהו משך ההדהוד של גלי הקול בחלל. הדהוד עלול לגרום לכאבי ראש וחולשה כללית, כי אם אין לגלי הקול היכן להיבלע, הם יכו בגופינו וירמו לנו לתופעות לוואי בהתאם לחשיפה.

מינימליזם חם תומך ויסות חושי

חלל מגורים מינימליסטי, זקוק גם הוא לראייה הוליסטית של התפישה החושית במרחב. הגדרת התנאים הנכונים לאותו ויסות חושי נכון, לא קשורים כלל לסגנון צבע או צורה, אלא לקומפוזיציה נכונה של חומרים במרחב.

השיפור האקוסטי ניכר באופן משמעותי אצל בני הבית, ברגע שמערכת הישיבה הורחקה מהקיר (בחלל שנוצר נבלעים לא מעט גלי קול), פרקט העץ הולבש בשטיח כותנה עבה ולצד הספה ניצב צמח בעל טקסטורה עשירה.

זה מרגש אותי לראות איך מיקרו-טקסטורה מצליחה לייצר שינוי כה משמעותי בתפישה החושית במרחב, במיוחד במרחק של 13 שנה מאז פרויקט הגמר שלי בשנקר, בו עסקתי בהשפעות של מיקרוטקסטורות על החוויה החושית בחלל.

יחידת הורים בוייב של מינימליזם חם

את יחידת ההורים יצרנו יש מאין. לפני השיפוץ היו חדר רחצה, חדר ארונות/מחסן וחדר שינה, שלושתם מופרדים ולכל אחד דלת משלו למסדרון. במהלך די פשוט יצרנו יחידה פרטית ונעימה להורים.

מאחורי המטבח יצרנו מסדרון עם קירוי עץ גלריה וסגירת גבס, וכך תחמנו את חדר הארונות שהפך לחדר רחצה, יחד עם חדר השינה של ההורים. מראה גדולה על הקיר מחברת בין החללים ומגדילה את כמות האור הטבעי בחלל.

חדר כביסה מעוצב ופונקציונלי

לעתים רבות, חדר השירות של הבית לא זוכה ליחס מיוחד ונראה כמו מחסן או חדר מעט מוזנח. בבית בעולש היה לנו חשוב ליצור חלל נעים וצבעוני, כזה שיהיה כיף להכנס אליו ולעשות בו כביסה או נקיונות.

בחרנו למקם מייבש מעל למכונת הכביסה, לצד ארון פרקטי עם אחסון וכיור שירות לשטיפה של סמרטוטים ודברים שלא נעים לשטוף בכיור של חדר הרחצה. ארון בגוון כחול עמוק עם ארון עליון בגוון אפור אבן, משווים מראה נעים ושמח לחדר.

עיצוב מבואת חדרי הילדים

לילדים אגף משלהם, כזה המאפשר לשחק במרחב שקט שאינו חלל המגורים. יחידת EKET של איקאה מנצלת את המבואה באופן מירבי לאחסון של משחקים ושונות. כך, עם אחסון שקט וסגור ברובו, לצד שטיח צבעוני ושפע של אור טבעי, יצרנו מרחב של מינימליזם חם ומיטיב.

חדר הרחצה של הילדים השתנה משמעותית מזה שהיה קודם, ועוצב בדומה לחדר הרחצה ביחידת ההורים. עם הזמן למדתי שיש לקוחות שרוצות את כל חדרי הרחצה זהים.

סיכום דבר

אסכם בכך שזהו פרויקט שאני מאוד אוהבת. שמחתי ליצור מרחב כה נעים למשפחה אהובה, ולהתרגש איתם בתהליך העיצוב של ביתם החדש.

בשנה האחרונה הסטודיו צמח וגדל, באופן טבעי לאחר שיצאתי לדרך עצמאית בשנת 2013. בקיץ האחרון החלה לעבוד בסטודיו סתיו, מעצבת פנים בוגרת שנקר (אותו חוג כמוני!), ונראה שמצפה לנו שנה נהדרת של עשייה ואסתטיקה :)

צילום: שירן כרמל

רוצה לעצב את ביתך עם סטודיו מיס גרות?
השאירי פרטים ונחזור אלייך בהקדם :)

אודות המחברת

לירון גונן, מעצבת פנים בעלת סטודיו המתמחה בעיצוב פנים בר קיימא

2 תגובות

  • פנינוש סטייליסטית
    1 באוקטובר 2021 ב 00:17

    מדהים מה הצלחת לעשות מהחורבה הזאת :)

    להגיב
  • עפרי
    30 בספטמבר 2021 ב 20:15

    זה שלי, וזה מהמם ♡
    אנחנו באמת חיים בתוך צימר שקט, מינימליסטי ורגוע, שמרגיש עשיר בטקסטורות, ברהיטים שטובים לנו, והוא ומלא ונעים. :)
    כתבת נפלא, כשאת מדגישה את העומס החושי עליו דיברנו הרבה בתהליך – אנחנו מצדנו הסברנו עד כמה חשוב לנו השקט, ואת הצלחת לכוון אותנו גם לשקט ויזואלי שיהלום את הצורך הזה. ההבנה הזו של בין השורות והפתרונות המתאימים – זה המעל ומעבר שאת מביאה איתך.
    היית איתנו בפרויקט כמעט ספונטני, לחוץ, אינטנסיבי, כזה שדרש החלטות מהירות ולפעמים גם אילתורים על המקום. היה לחוץ, אבל היה נכון וענייני, נהדר, וגם נעים. כיף שהיית איתנו בדרך, ובואי לקפה ;)

    להגיב

השאירי תגובה