בלוג עבודות נבחרות

עיצוב פנים | דירה סקנדינבית מינימליסטית בצפון הישן

עיצוב פנים לדירת שלושה חדרים בצפון הישן, בבניין בן 30 שנה. יצירת שינוי טוטאלי, בעזרת תכנון וחלוקה מחדש של החללים, ועיצובם בקונספט סקנדינבי, מינימליסטי ומונוכרומטי.

הלקוחות – משפחה בת חמש נפשות, השוהה באירופה ברילוקיישן מזה כמה שנים, ומגיעה לביקורים תכופים בארץ. מה שהביא לרכישת הדירה בתל אביב, זו עלייתם חזרה לארץ של שני הילדים הגדולים והתנדבותם לצה"ל. הרצון הטוב של זוג ההורים להעניק לילדים בית משלהם, בדמות דירה אורבנית מינימליסטית בלוקיישן מצוין שתשרת אותם באופן הטוב ביותר, היה הרוח החיה מאחורי הפרויקט.

הדירה – בשטח של 75 מ"ר בקומה הרביעית, עם שלושה כיווני אויר – צפון, מזרח ודרום, השוטפים את הדירה באור טבעי ומאפשרים זרימת אויר טובה. החלל הציבורי פונה לכיוון דרום, עם שלושה חלונות המאפשרים כניסה של שמש ישירה ומחממת בחורף. בקיץ השמש גבוהה ולא נכנסת ישירות לדירה, מה ששומר על טמפרטורה נעימה בתוך הבית.

הקונספט – החלום היה להפוך את הדירה ליוקרתית, טרנדית ובעלת מראה חדש ונקי בגווני שחור לבן. עוד מההתחלה נבחר הסגנון סקנדינבי בקונספט HYGGE, המתייחס לאיכות חיים, נוחות ותחושת רווחה בסביבה הביתית. בארצות סקנדינביה, מעריכים נוחות מחייה ואוהבים לחיות בסביבה נקייה מרעשים, פונקציונלית, ללא עיטורים וקישוטים מיותרים.

התכנון – תכנון הדירה התבסס על הפרטים והצרכים עליהם ענתה המשפחה בשאלון הפרוגרמה. נעשה שינוי גדול בחדר הרחצה ושרותי האורחים, תוכננו נישות לארונות אחסון, והמטבח שונה לחלוטין, מצורת ר' לשני מקבילים. האתגר התכנוני היה שילוב של שירותי אורחים בדירה הקטנה. השרותים אשר תוכננו ונבנו לפני כ-30 שנה, לא תואמים את תקן הבנייה של היום. ובנוסף, גם לא היו מרווחים מספיק ונוחים לשימוש.

לבעלי הבית היה חשוב ליצור הפרדה בין חדר הרחצה של הילדים לשרותי האורחים, למרות שמדובר בדירה בתל אביב בה כל מטר רבוע יקר וחשוב מאוד. בניית חדר שירותים קטן ותקני, התאפשרה בזכות אסלה קצרה בעומק 48 ס"מ ומיכל הדחה צר בעומק 8 ס"מ, אשר שולב בתוך קיר הגבס החוצץ בין חדרי הרחצה. אין זה אומר שהאסלה פחות נוחה לשימוש, רק שהמרחק שלה מהקיר יותר קטן, דבר שאינו מורגש כלל, אך מפנה מקום בחלל.

המטבח – המטבח ממוקם בכניסה לדירה, ומורכב משתי יחידות מקבילות. צד אחד מורכב מארונות גבוהים ומקרר, וצד שני הכולל אי מטבח באורך 2.7 מ'. מאחר והמטרה הייתה לעצב בית בתקציב מוגבל, הוחלט לבחור במטבח לבן מבריק של איקאה, ולעשות קיר אריחים דומיננטי שיעניק מראה מעוצב בסגנון סקנדינבי למטבח הלבן. שילוב חזיתות העץ באי היו בחירה של הלקוחה, ונוכחותן מעניקה את הקונטרסט הנכון וחמימות סקנדינבית בחלל המטבח.

מחיר המטבח כולל שיש והתקנה, היה זול בכ-30% מחברת מטבחים נוספת שפנינו אליה להצעת מחיר. דבר זה הביא להחלטה לבחור במטבח של איקאה. תהליך העבודה מול הרשת, שכלל הפקת תכניות, מדידות, והתקנת המטבח והשיש, היה רצוף מהמורות. השירות של החברה לקה בחסר בשירותי התכנון, המדידה וההתקנה, עד כדי כך, שכל דבר נאלצו לבצע פעמיים או שלוש. אמנם איכות המטבח טובה מאוד, אך העבודה מול נותני השירות הייתה לאתגר גדול ויצרה עיכוב לא קטן בלוח הזמנים. זהו שיקול משמעותי, ודבר שרצוי לקחת בחשבון כשבוחרים לחסוך סכום גדול בפרויקט שכזה של שיפוץ בית.

המוטיב – כמו שלכל יצירה דרוש מוטיב, כך גם כל בית זקוק למוטיב אשר יעניק את המשמעות והנגיעה הנכונה בעיצוב הכולל. מוטיב הוא ההתרחשות המעניינת והדומיננטית בחלל, ומאחר ומדובר בסגנון עיצוב סקנדינבי מינימליסטי, היה ברור לי כמעצבת, שהביטוי שלו חייב להיות באלמנט אחד ברור ומודגש.  מאחר ולכל סגנון השפה שלו, לסגנון סקנדינבי מינימליסטי מתבקש שתהיה התרחשות עיצובית אחת ומדויקת. בדירה זו ההתרחשות היא במפגש בין הריצוף הכללי דמוי בטון לפרקט עץ אלון בגימור טבעי ובצורת פישבון, הנפגשים לאורך 9.7 מטרים ובליווי של פרופיל שקוע עשוי פליז.

השיפוץ – שיפוץ הדירה ארך כ-4 חודשים בשיא החורף, מנובמבר עד פברואר. מאחר והעבודה הייתה לא סטנדרטית והצריכה שילוב של מספר בעלי מקצוע שונים ופיקוח יומיומי על הנעשה בשטח. אובייקט מעניין שנעשה בשיתוף פעולה יפה בין איתי שמבן המסגר לקבלן של הפרויקט, הוא העמוד השחור במטבח. מדובר בעמוד לא קונסטרוקטיבי, המסתיר צינור מי גשם (צמ"ג) היורד מן הגג. עבודה מדויקת וטובה הביאה לכך שהעמוד הוא כמו תכשיט החוצץ בין המטבח לאזור הסלון.

שחור ולבן – עם אפורים על גווניהם השונים קיימים בדירה בכל פריט וחפץ, בכל חללי הבית. בחדרי הרחצה חיפוי קיר לבן, ואביזרים סניטריים בלבן, עם ברזי נירוסטה, ולא בצבע שחור נכון וטרנדי, בשל תחזוקה שוטפת וכמויות אבנית שיש במים. הגוון שנבחר לעמוד במטבח ולחלונות הבית, הוא גרפיט שחור RAL 9011, מתוך רצון לבחור בשחור עם עומק, שלא יהיה קשוח מדי על העין. הגוון שנבחר לתריסי הרפפה בחדרים והצלונים בחלל הציבורי הוא אלומיניום טבעי 9006RAL  במטרה לשמור על מראה בהיר וטבעי של רפפות האלומיניום.

הארונות בחדרי השינה נרכשו ברשת איקאה, חזית מבריקה בצבע לבן ובחדר השני בצבע אפור בהיר וחם. את הארונות שידרגנו עם ידיות MANTA  עשויות עץ אלון של מעצב אוסטרלי, ונרכשו בחנות טיראדור בהרצליה.

טקסטיל   גוונים מונוכרומטיים, עם נגיעות של צהוב, חרדל וכחול כהה. על הספה בסלון ובחדרי השינה מונחות כריות של מעצבת הטקסטיל המוכשרת מיקה בר, ובחדרי השינה כיסויי מיטה שנבחרו בחנות הטקסטיל רוזבד ברעננה.

ורסטיליות  עיצוב הדירה והלבשתה נעשה מתוך מחשבה על האפשרות לוורסטיליות ושינוי של הבית באמצעות אביזרים וטקסטיל בלבד. דבר שהיה חשוב לי כמעצבת, לאפשר למשפחה המקסימה סביבה נקייה יחסית, אליה יוכלו ליצוק את חפציהם ואת חייהם המשתנים לאורך השנים.

אפילוג – אם המשפחה, קוראת ותיקה בבלוג, פנתה אליי בבוקר של אמצע יולי 2016, בעודי הריונית בחודש תשיעי המחפשת אחר חנייה בפלורנטין, לקראת יום פגישות. בפגישת ההיכרות שלנו, הייתי מלאת אמביציה ואמונה שהפרויקט הזה אפשרי ואף יצליח, ואני אסירת תודה על כך שבני המשפחה נתנו בי את אמונם ובחרו בי באותה נקודת הזמן. את פגישת התכנון הראשונה ערכנו כשבועיים לאחר הלידה, ומשם הפרויקט החל להתגלגל, בלי לחץ ובקצב הנכון, דבר שהשאיר מספיק זמן לתהליך תכנון מפורט לפני השיפוץ.

הרשמה לניוזלטר של מיס גרות

You Might Also Like...

2 Comments

  • Reply
    karen B
    5 בנובמבר 2017 at 21:45

    דירה יפייפיה. נשמע שהיה מאתגר, אבל התוצאה נפלאה.

  • Reply
    נילנ
    5 בנובמבר 2017 at 14:41

    מקסים!!
    מי הנגר שביצע את הספריה בכניסה של אלון בירצ עם קנט חשוף?
    תודה

  • Leave a Reply